Egy csészényi csoda: mate
Nyomott a hangulata? Alacsony a vérnyomása? Élénkítésre vágyik? Kóstolja meg a mate teát! Amikor időnként úgy érzem, hogy az alacsony vérnyomástól fáj a fejem és egy kis erőre van szükségem, az én bevált csodaszerem a mate.
Mate, avagy a „vízből származó fű”
A mate tea a dél-amerikai magyal (mate fa) megszárított leveléből készített főzet. Az örökzöld fa leveleit klasszikusan parázs felett megszárítják, vagy ritkábban forró vízbe merítik, majd megszárítják. Ez utóbbi eljárás miatt is nevezhetik a guarani indiánok „vízből származó fű”-nek.
A mate hagyományos fogyasztása
A mate elnevezés a kecsua mati szóból származik. Az indiánok eredetileg azt a speciális tököt nevezik meg a mati szóval, amelyből fogyasztják ezt a csodanedűt, de így neveznek minden poharat, ivóalkalmatosságot is. A fából vagy tökből készült poharakat érlelni kell az első használat előtt, például úgy, hogy mate teát töltenek bele és néhány napig benne hagyják. Így a későbbiekben maradéktalanul lehet élvezni a mate ízét.
A dél-amerikaiak hagyományosan forrón, a bombilla nevű speciális fém szívószállal isszák a mate teát. A hasonló módon fogyasztott, ám hideg mate tea neve tereré.
A yerba mate tea roppant népszerű a dél-amerikaiak körében, különösen Argentínában és Uruguayban becsülik nagyra. Ezekben az országokban szinte mindenki matét iszik, egyfajta közösségi élet szerveződik a „matézás” köré.
Gyógyhatásai
– élénkít, frissíti az agytevékenységet, a koncentrációt, mivel magas a koffeintartalma
– számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz – többek között C-vitamint is -, így erősíti az immunrendszert
– csökkenti a fáradtság- és éhségérzetet
– segíti az emésztést
– lassítja az öregedést
– méregtelenít
– vízhajtó hatású
– szabályozza a vércukorszintet
A mate tea elkészítése
A forró vizet hagyjuk lehűlni 70–90˚C közötti hőmérsékletre, majd öntsük le vele a mate leveleket. Néhány perc áztatás után fogyasztható is a jellegzetes ízű és illatú mate. Az igazi mate kesernyés és enyhén habos.
(forrás: naturahirek.com)